Bicara Remaja



Rapeah (bukan nama sebenar) mensekeroll fesbuk. Satu perkara yang dia memang akan buat bila dia bosan, kononnya sedikit sebanyak dapatlah mengurangkan bosannya. Namun, telahannya salah. Setiap kali dia buka fesbuk, memang semakin bosanlah dia akan jadi.


Sambil sekerol, Rapeah akan mencebik sekali sekala. Geli dan menyampah benar hatinya dengan remaja yang suka post sampah di situ. Bahasa pelik sudah sekian, kaki gaduh dan carut dah sekian. Tambah pulak yang suka bajet-bajet trend bahasa ni. Contoh : "Comell gila gambar ni ohhh"


"Pemenda ntah fungsi 'ohhh' kat situ". Rengus beliau.


Tuink!


Tetiba notification Rapeah masuk. (Kononnya 'tuink' tu bunyi notification la.)


Leman Todi invited you to join 'Luahkan Perasaan Kepada Crush Anda's group. 


Ni lagi satu. Rapeah hampir saja memaki.


"Sudahlah nama group tersebut cukup mengada, pebenda Crush tu pun aku sendiri tak tahu". Selalu sangat dia nampak kanak-kanak buat status 'lepaking with my crush todayy' dan sebagainya. Ingatkan sampah apa.


Rapeah mengeluh lagi. Tapi tangannya laju saja klik sana sini.




Ecok ada clzz lagy. hurmm malzznyer larh


lagi


Jangan ingat ko baguss sangad, nak hentam orng ske aty ko. Bukannyew ko tu prfect


"Tegur sesama kita la. Typical Malayisan, asal tegur sikit je dah kata orang tu perfect, ahli sorga dan sebagainya", Rapeah bermonolog lagi. Marah benar gayanya.


Hang out with hubby today (sambil post gambar tengah cium)


'Astargfirullah'. Rapeah makin menyampah dengan friendsnya di fesbuk. Oleh sebab banyak sangat benda yang boleh membuatkannya sakit limpa, siku, buku lali dan sebagainya, dia mengambil keputusan untuk deactivate akaunnya. 


'Puas hati', desisnya.


Tak lama kemudian, Rapeah membuat akaun twitter. Dan dia membuat tweet pertama yang berbunyi :


Rasew nyampah dengan fesbook. Kitew dah buat tuiter niy, bolehla tuit tuit nan kiteww. 


Dan seterusnya mengapdet bio di tuiternya berbunyi :


@JongosXoxo hubby kitew, jangan rampas kalau tak nak susahh. I lafff yu so mucchhkkkk. Folow kitewww kalau nak kitew tegow, or yg kitew dah folow tu jangan lupa folow balexx k. Kalau tak kitew unfollow muachhh


Begitulah kisah Rapeah. Sekian.



No comments:

Post a Comment