berbuat lebih untuk mendapat lebih

    kalau buat sederhana, Allah bagi ganjaran yang sederhana. tak kan ada orang yang tak usaha tapi dapat ganjarannya walau sedikit. dan takkan pernah ada orang yang berusaha sedikit tapi ganjarannya banyak. begitulah rukun hidup ni. tak ada satu pun yang kita akan raih melainkan dengan usaha. nak ambik mempelam, kena ada usaha - panjat. setiap perkara pasti begitu.

     dan apa yang aku nak utarakan kali ni ialah 'what you give you get back'. dan tak payahla nak salahkan orang lain pasal benda yang kau buat tu memang salah. kalau asyik nak salahkan orang lain, bila masa kau nak judge diri sendiri tu macam mana? rasa bagus semedang. saudara, janganlah rasa kau tu betul sangat. ok?

    benda yang dah jadi, anggaplah ia sebagai takdir. musim exam ni, tak payah la nak berburuk sangka dengan orang. dan jangan pulak anggap orang memburukkan kau. takde pun sebenarnye. orang lain semua tau silap kau ape, lain kali jangan buat macam ni. jangan malu dengan kesalahan kau sendiri sebab ini yang kau pilih.

    pernahke orang hidup kat dunia ni takde masalah? semua ada. kalau kau plankton mungkin tak. bila orang turut kemahuan kau, kau hormatilah ia sebagai satu penghargaan sebab lepas ni mungkin kau takkan dapat balik. tulah masalahnya. tak pernah nak respect pendirian orang. yang kena siapa, kawan aku jugak. tak kisahlah kalau kau nak buat apepun, even kau melalak kat assembly aku takkan kisah. whos the hell cares kan?

    sekarang ni macam nilah. stop blaming others. look at yourself dulu macam mana. layak ke nak tuduh orang itu ini, layak ke nak buat kawan aku jadi toy kau. kau pilihlah jalan kau sendiri, sebab kau kan bagus.

No comments:

Post a Comment